Schaak-expert: alles over schaken, dammen en backgammon

Op deze adviespagina geeft de schaak-expert een aantal handige tips waar op te letten bij de aanschaf van een schaakspel, een backgammonspel of bijvoorbeeld een schaakklok. Hoe groot moet het schaakbord zijn? En de verschillende velden? Naar welke koningshoogte ben je op zoek? En moeten de schaakstukken het Staunton-design hebben, of niet? Voor het gemak gaan we er vanuit dat iedereen bekend is met de spelregels van de verschillende spellen. Ten slotte hebben we nog een aantal grappige of interessante weetjes over schaken.

Zet je tegenstander 'shah mata'

Schaken voert op schaak-expert logischerwijs de boventoon. Je kunt bij ons terecht voor schaaksets, schaakborden, schaakstukken en vele accessoires ten behoeve van het schaakspel. Met behulp van schaakklokken - ook wel bekend als wedstrijdklokken - komt echt het wedstrijdelement naar voren. Je strijdt niet alleen tegen je tegenstander, maar ook tegen de klok. De kans dat een spel in een remise eindigt is daarmee veel groter. Via onderstaande link kom je op onze adviespagina voor het schaakspel terecht. We geven antwoord op meerdere vragen, zoals: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een schaakset. Ook wordt ingegaan op het Staunton-design en waarom dit zo’n belangrijke rol bij het schaken speelt. Wanneer je een schaakbord los koopt of juist de schaakstukken los, moet je weten welke koningshoogte bij welke veldgrootte hoort. Kortom, wil je meer over schaken te weten komen, neem dan even een kijkje via onderstaande link.

Lees hier meer over schaken

Backgammon: makkelijk om te leren

Backgammon, makkelijk om te leren spelen, maar moeilijk om steeds maar weer beter in te worden. Duizenden jaren geleden werd het al gespeeld in Mesopotamië, het gebied dat we nu kennen als Irak en Iran. Doordat het spel al zolang bestaat is het onder vele andere namen bekend, zoals Tric Trac of Triktrak. Wij houden het toch maar bij backgammon. In ons assortiment vind je lederen of houten koffertjes, die wanneer uitgeklapt het backgammon-speelbord vormen. Aan de binnenkant vind je alle benodigde speelstukken: de schijven waarmee gespeeld wordt én de verdubbelingssteen. Deze laatste wordt ingezet wanneer een speler aan de winnende hand is. Hiermee kan de inzet verdubbeld worden, zodat je met meer punten het spel eindigt. Meer over het verdubbelen en meer over het backgammon-spel in het algemeen vind je via onderstaande link.

Lees hier meer over backgammon

Dammen op een klein of groot bord

Ook liefhebbers van het dammen komen op schaak-expert aan hun trekken. Wij bieden zowel 'grote' als 'kleine' damborden aan. De kleine damborden zijn precies hetzelfde als schaakborden. Met 8 x 8 vakjes dus. Op een dambord met 64 vakjes wordt checkers gespeeld. Voor checkers gelden andere regels dan voor internationaal dammen - of Pools dammen, zoals het ook wel wordt genoemd. Het grote dambord heeft 10 x 10 vakjes. Op het bord met 100 vakjes wordt het internationaal dammen gespeeld. Dat is direct het verschil tussen een dambord en een schaakbord. Het grote dambord heeft het spel een stuk interessanter gemaakt. De kans dat je een fout maakt werd namelijk een stuk groter. De regels voor het grote en het kleine bord zijn overigens exact hetzelfde.